İngilizcede ‘Collocation’ – sınavlarda ve günlük hayatta sıkça karşımıza çıkan- iki veya daha fazla sözcükten oluşan kelime dizilimleri olarak kullanılmaktadır. Türkçede eşdizimler olarak ifade edilen bu yapılar, çoğu zaman anlamlı ya da kulağa hoş gelmese de İngilizce dil yapısına özgü olan oldukları için bu yapıları öğrenmek, İngilizceyi tam anlamıyla akıcı ve doğal bir şekilde konuşabilmek, dili etkin bir şekilde kullanılması açısından oldukça önemlidir.
Ayrıca, sınavlarda bu yapıların anlamlarını doğru bilmek, bize soruların çözümünde oldukça yardımcı olmaktadır. Anlamlarını bilmemek veya bu yapıları ayrı ayrı türkçeye çevririp bir anlam yüklenmesi ise soruları yanlış çözmemize sebep olacaktır. Çünkü, Collocation yapıları ayrı ayrı olarak düşünüldüğünde başka bir anlam ifade ederken, bir araya gelmeleriyle yepyeni bir anlam oluştururlar. Aynı zamanda, bu sözcüklerden biri, benzer bir başka sözcük ile yer değiştiğinde teknik olarak anlam aynı kalsa da, İngilizce konuşan birçok kişi için anlaşılması zor olabilir ve tuhaf karşılanabilir.
Örneğin; make filli “yapmak”, money kelimesi ise “para” anlamına gelmektedir. Bu iki kelime make money olarak bir araya geldiğinde ise “para kazanmak” olarak bambaşka bir anlamı ifade eder. Bundan dolayı, bu kelimeler sadece yan yana kullanıldığında doğal ve anlamlı bir yapı ortaya çıkmaktadır. Ayrıca, burada make fiiliyle aynı anlama gelen ‘do’ fiilini kullanmamız da uygun olmayacak, bu kalıpları olduğu gibi öğrenmek İngilizcede anlam bütünlüğünü sağlamak açısından oldukça önemli, hatta sınavlarda sıkça karşımıza çıktığı için sürekli not almak gerektiğini belirtmek isterim.
‘Collocations’ farklı kelime türlerinden oluşabilirler, bunları şu şekilde sıralayabiliriz.
Verb-Noun Collocations: have an argument, save money
Noun-Noun Collocations: customer service, bank loan, business associate
Edatlarla Oluşturulan Eşdizilimler: participate in, depends on
Adjective-Noun Collocations: important decision
Collocations, dilin doğasını ve dili doğru ve etkili bir şekilde kullanmanın önemini vurgular. Bu tür ifadeleri bilmek, dil becerilerini geliştirmek ve doğal bir şekilde ifade etmek için oldukça önemlidir. Öte yandan, sınavların türüne bakılmaksızın, her öğrenen için bu yapılar önemlidir, bunları ezberlemek, bağlam içinde öğrenmek, ve sorular çözmek sınavlarda kolaylık sağlayacaktır.
Şimdi ‘Make’ fiili ile karşımıza sıklıkla çıkan bazı Collocation örneklerini inceleyelim.
Make an effort: efor sarf etmek
Make trouble: sorun çıkarmak
Make money: para kazanmak
Make a noise: gürültü yapmak
Make a mistake: hata yapmak
Make a mess: ortalığı batırmak
Make a difference: fark yaratmak
Make progress: ilerleme katetmek
Bu yapılarla ilgili, sürekli pratik yapmanız için kaynaklar, ve sınavlarda çıkabilecek kilit yapıları sosyal medya hesaplarımızdan düzenli olarak paylaşılmaktadır. Takip etmeyi, aklınızdaki soruları rahatlıkla iletin lütfen.
Fluent Fins, Fluent English!